történet

1978-ban a gyöngyösi Kertészeti Főiskolán szereztünk szőlész-borász diplomát. 15 évig a Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinátban dolgoztunk. A Hajós- Bajai Borvidéken, Baja és Kalocsa között félúton található Érsekhalma, egy szép kis falu, ahol élünk és gazdálkodunk. Három felnőtt lányunk van, Eszter, Judit és Anna. A kezdetektől, 1992 óta családi pincészetként működünk, de 2009 óta Anna hivatalosan is a pincészet munkatársa.

20 ha földünk van, ebbõl 12 ha szőlőültetvény. Egy alkalmazott segítségével műveljük területeinket. 1998 óta foglalkozunk biogazdálkodással.

Öreg (40 éves) ültetvényeinken Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Chardonnay terem.
Új telepítésű tábláinkban a Merlot és az Olaszrizling mellett új nemesítésű, ellenálló (rezisztens) fajtákkal is kísérletezünk. Ilyenek a Néró, Eszter, Palatina, Pannonija és a Bácska. Ezek a fajták fokozottan alkalmasak a vegyszermentes műveléshez. A Néró már több pincészetben is bizonyított, a többiekhez hasonlóan mi is rozét készítünk belőle, illetve csemegeszőlőként értékesítjük.
A Bácska és a Pannonija egyelőre kísérleti fázisban van. Ezeket a fajtákat Szerbiában nemesítették magyar kutatók. A cél az volt, hogy a Bácska viszontagságos időjárási viszonyainak és a klímaváltozás kihívásainak megfelelő szőlőfajtákat hozzanak létre.

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

bioborok Érsekhalmáról